2012. december 19., szerda

Jó Tudni --> Mire figyeljünk vásárláskor?

Felelősségteljes döntést kell hoznunk, amikor egy állatot megvásárolunk, mert egy életről döntünk. A tengerimalac nehezen viseli a változásokat, ezért igyekezzünk az állandóságra törekedni.

Tengerimalacot vásárakor, vegyünk figyelembe a következőket:
  • Tudnunk kell, hogy a tengerimalacok az egyes napszakokban máshogy viselkednek. Mielőtt megvásárolunk egy példányt figyeljük meg pihenés és mozgási időben. 
  • Érdeklődjünk, hogy honnan származik a kiszemelt kisállat. Ha kis helyre összezsúfolva érkezett társaival, egy darabig még visszahúzódó lesz. 
  • A kézhez szokott, kézzel nevelt malacok, rosszabbul viselik fajtársaik közelségét. 
  • Nézzük meg, hogyan tartják az állatokat. Legyen tiszta, forgáccsal borított nagy helyük. Étel és ital bőven legyen előttük. Rágcsálnivaló is legyen előttük. 
  • Több malacot tartsanak együtt, de a nemekre tekintettel. Más állatokkal nem szabad együtt tartani. Nyúllal ne legyen együtt tartva. 
  • A fiatal egyedek még félénkek lehetnek, a menekülés velük született adottság. Legyen búvóhelyük. 
Mielőtt megvesszük a tengerimalacot:
Választhatunk egyszínű vagy mintás hosszú- vagy rövid szőrű malacot. A lényeg, hogy egészséges legyen a fajtára jellemző adottságokkal rendelkezzen. Van azonban pár dologra, amire oda kell figyelni:
  • Egyforma mérető metszőfogak.  
  • Ép karmok és lábujjak. 
  • Ép szőrzet. 
  • Váladékmentes szemek. 
  • Tiszta fülek. 
  • Rózsaszín és váladékmentes orr és környéke. 
  • Jó, ha először elbújnak, pár perc után viszont előmerészkednek. Amelyik malac a sarokban gubbaszt az beteg. 
  • Az öt- nyolchetes már megfelelően szocializáltak.                     
  • Ha nőstényt vásárolunk, valószínű már vemhes lesz az állat.
Jó Tanács: Kiből lesznek a jó társak?
  • A legjobb megoldás két azonos nemű tengerimalac, fél-1 év vagy ennél nagyobb korkülönbséggel. Így szerencsétlen hímet sem kell ivartalaníttatni, a nőstény pedig nem lesz vemhes.
  • Két hím is megfér egymással, ha biztosítva van számukra elegendő élelem, és megfelelő élettér. Csak nőstény közelében kerül sor általában véres harcokra, ezért nőstény társaságában nem szabad együtt tartani két hímet.
  • Akkor érzik magukat a legjobban, ha egy hím mellé több nőstényt veszünk.  
  • Ha békés légkör veszi körül a malacokat tovább fognak élni.

5 megjegyzés:

  1. Fúha! Én elég sok mindenbe belekötnék ezzel a leírással kapcsolatban, mert teljesen máshogy látom a dolgokat. A nagy része persze úgy van, ahogy írtad, vagy esetleg olvastad valahol?

    VálaszTörlés
  2. Persze, mindenki máshogy látja a dolgokat. Érdekel a véleményed. Ha van egy kis időt örülnék, ha megírnád nekem.
    A nagy részével egyet értek.
    Nem csak a saját véleményemet, gondolataimat írom le ilyen esetekben. Mégpedig azért, mert nem szeretném, ha bárki okoskodásnak venné azt amit írok. Rövid ideje tartok tengerimalacokat és nem biztos, hogy szerencsés lenne, ha ilyenkor mások csakis az én véleményemet olvasnák. Ezért hozzá olvasok és sok esetben azt is megírom.

    VálaszTörlés
  3. Ez a karácsonyi hercehurca elvette minden időmet, de most itt vagyok. :) Én sem akartam okoskodónak tűnni, ezért nem is írtam le rögtön, amit gondoltam, de mivel megkértél rá, megteszem.

    "Az is elfogadható, ha törpenyulakkal tartják őket együtt."

    Nem ajánlott más állatokkal együtt tartani őket, mert teljesen másak az igényeik, sőt a nyuszi meg is rúghatja a malacot, ezzel sérülést okozva neki.

    "A ketrecben lehetőleg mindig több tengerimalacot kell tartani."

    Ez igaz, de nagyon fontos (lenne), hogy csak azonos neműeket tartsanak együtt.

    "Akik csak tartani kívánja az állatokat, annak a legjobb megoldás, ha egy kasztrált hímet két, legfeljebb öt nősténnyel tart együtt."

    A legjobb megoldás két azonos nemű tengerimalac, fél-1 év vagy ennél nagyobb korkülönbséggel. Így szerencsétlen hímet sem kell ivartalaníttatni, a nőstény pedig nem lesz vemhes.

    "A tengerimalac kifejlett hímjei nem férnek meg egymással, mert mindegyik arra törekszik, hogy ő legyen a csoport vezére. A vetélkedés pedig gyakran véres harcba torkollik."

    Megférnek egymással, ha biztosítva van számukra elegendő élelem, és megfelelő élettér. Csak nőstény közelében kerül sor általában véres harcokra, ezért nőstény társaságában nem szabad együtt tartani két hímet.

    Én így tudom ezeket a dolgokat, és ugyan 12 éve tartok malacokat, de még nekem is bőven van mit tanulnom. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, hogy leírtad a saját gondolataidat. Ha nem bánod, akkor kiegészítésként be is rakom az írásba. Hátha valaki erre jár és csak a bejegyzést olvassa, kommentet pedig nem.

    Ahol én vettem Picúrt, ott nagyon sok malacka volt, így nem tették össze őket nyulakkal. De elmondta a kereskedésben a nő, hogy máskor bizony együtt szokta őket tartani.
    Ahol a tápot veszem ott viszont egy nyúl mellett mindig van egy malacka. Így próbálja elején venni a nem kívánt szaporulatnak a kereskedő.

    Amikor megszülettek a kicsit, és Gizmót elvittük ivartalaníttatni, akkor rákérdeztem az orvosnál, hogy akkor most már együtt lehet tartani egy másik fiúval, nem lesz verekedés, vagy inkább két lány maradjon mellette. És ő is mondta, hogy két lánnyal lesz a legboldogabb.

    Mindig tanulhat újat az ember. :D

    VálaszTörlés
  5. Nyugodtan írd át úgy, ahogy jónak látod, elvégre a te blogod! :D

    Na igen, de azt nem fogják fel, hogy egy nyuszi meg egy malac soha nem fog tudni kommunikálni egymással, ráadásul mint azt írtam is, elég veszélyes együtt tartani őket...

    Persze, ivartalanítás után mehet több lány mellé, de ha nem muszáj, én nem teszem ki ilyen veszélynek az állatkát. Az altatás veszélyes, nem a műtét, Mézinél is féltem, hogy nem fog felébredni belőle. Ilyesmi sajnos előfordulhat embernél is.

    VálaszTörlés