2014. március 8., szombat

Cavia Crispy Muesli és Nature táp helyett Cavia Complete táp:

A doktornő úgy fogalmazott, hogy a Crispy Muesli és Nature táp arra való, hogy gyorsan felhizlaljuk a malacot, ha meg akarjuk enni. Olyan nekik ez a két táp, mintha mi folyamatosan csokit, tortát, süteményeket, szalonnát, kenyeret, hamburgert ettünk volna folyamatosan. 
A Cavia Complete táp esetében, pedig most gabonapelyhet, salátákat, csupa egészséges ételt ennénk.

Most Gizmó súlya emberi léptékkel 150 kilogramm, a normál 60 kilogramm helyett. Ezt végig gondolva azt mondom, hogy muszáj változtatni, és megreformálni a malacok életét. 

Átváltottunk a Cavia Complete tápra, mely a legjobban fedezi majd a malacok igényeit, fogyásnak indulnak, egészségesebbek lesznek, több vitaminhoz jutnak majd. 

Azért Gizmó súlya a legnagyobb a három malac körül, mert ő ette ki a tápból a legjobb, leghizlalóbb falatokat. A többieknek csak a maradék jutott. Ezért is nem jó a vegyes táp, sokkal jobb a pelletált változat a malacok számára. Most, hogy már tudom, hogy a malacoknak pelletált táp kell, látom, hogy nem válogatnak és mindenki hozzájut a szükséges mennyiséghez, szükséges vitaminokhoz. 

Való igaz, hogy a Cavia Complete táp sokkal drágább, mint a többi. De mivel a malacok kevesebbet esznek belőle, sokkal tovább kitart a táp, így azt hiszem, hogy nem akkora gond, hogy többe kerül, mint a többi táp. Ráadásul az egészségüknek is jobbat tesz ez a táp. Szóval már csak Complete tápot kapnak. Meglátjuk, hogy mennyit változik majd a szőrzetük, milyen lesz a székletük, mennyit fogynak. 
Merthogy nem csak Gizmónak, de a lányoknak is fogyniuk kell. Persze nekik azért kevesebbet, mert még az 1200 grammot sem érik el. 
Picúrnak jó lenne elérni a 900 grammot. Lilike most 1000 gramm, normál súlyban van, tehát neki már csak inkább tartania kellene a súlyát. 

2 megjegyzés:

  1. Mi egy ideje Cavia Crispy Muesli-t eszünk, és nagyon jól bevált. Csak reggel kapnak a malackák egy keveset, mint ahogy zöldség-gyümölcsből is fejenként mindössze 1-2 karikát naponta, változatosan. Széna állandóan van előttük, és persze víz is. :)
    A Cavia Complete valóban nagyon jó, és ha jól tudom, a legdrágább táp is, ami jelenleg létezik. Mi még nem próbáltuk, de biztosan minden szem elfogy. Szerencsére nálunk a Cavia Crispy Muesli is szépen fogy, nagyon szeretik, úgyhogy mi egyelőre maradunk ennél.

    Gemon azt írja, hogy egy felnőtt tengerimalac átlagsúlya 900-1200 gramm. A fajtatiszta állatok általában nagyobbak, egyes példányok akár az 1500-1800 grammot is elérhetik anélkül, hogy túlsúlyosak lennének. Ha tengerimalacunk súlyát egészségi szempontból szeretnénk értékelni, figyelembe kell vennünk származását, termetét stb., mert csupán a súlya alapján nem lehet megítélni, hogy sovány, megfelelő súlyú, vagy elhízott.
    Nálunk Pamacs és Fahéj 1-1 kilósak, Gombócka picike, 600 gramm volt világ életében, kis növésű malacka, és nemsokára 6 éves.
    Lehet, hogy Gizmónak sok a másfél kiló, de én nem tartottam még annyira veszélyesnek, hiszen fiú, és ők mindig nagyobbak, nehezebbek a lányoknál. Ugyanez a helyzet Picúrnál, nem éri el a 900 grammot, de szerintem ez így van jól, teljesen normális.
    Mindenesetre remélem megoldódnak a gondok, és beválik, amit a doktornő mondott. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban a Cavia Complete a legdrágább. De mivel nem esznek belőle nagy mennyiséget, és sokkal hamarabb jól laknak vele, így tovább is kitart. Legalább is azt hiszem. De csak akkor fog igazán látszani, hogy mennyi fogy, ha teljesen elfogy a maradék Crispy Muesli, Nature táp. Még ugyanis abból van egy pár falat és azt azért még apránként megetetem velük. De túlnyomó többségben, most már Complete tápot kapnak.
      Gizmónál az ideális súly 1100 gramm lenne. Ez a cél. Aztán, ha idő közben úgy látom, hogy a kiszemelt súly túl kevés szerintem, akkor úgy is fogok írni a doktornőnek.
      Picúr sajnos több, mint 900 gramm. Jelenleg: 1153 gramm. Lilike pedig: 1078 gramm. Szóval azért Picúrnak is van egy kevéske, amit leadhatna. De nála annyira nem vészes.
      Abban én is nagyon bízom, hogy jó tanácsokkal látott el a doktornő és csak pozitív változások következnek majd be.

      Törlés