2014. március 9., vasárnap

Szénarács helyett, széna a ketrec sarkában

A malacok a természetes élőhelyükön nem szénarácsból fogyasztják a szénát. Nem arra van kitalálva a gerincük, hogy felfelé tartott fejjel, egy kis résen keresztül szedegessék ki a szénát. 

Ők úgy vannak kitalálva, hogy a földön levő szénát, lehajtott fejjel fogyasszák el. Ez a természetes számukra. Megkíméli az amúgy is érzékeny gerincüket a megerőltetéstől. A szénarács az ember számára praktikus, esztétikus, de a malacoknak, ahhoz, hogy elegendő szénához jussanak, úgy, ahogy azt a természetben tennék, nem megfelelő. Többet fogyasztanak így belőle és sokkal szívesebben is eszik így a szénát. 

Egyelőre a szénarácsot fent hagytam a ketrec oldalán, mert a malacok már azt szokták meg, hogy abból eszik ki a szénát. De a ketrec sarkába nagy kupac szénát rakok, hogy fokozatosan átszokjanak arra, hogy a szénarácson kívül van egy másik, sokkal jobb lehetőség, arra, hogy hozzájussanak a szénához.

Az első pár napban nagy sikert aratott, hogy rá lehet feküdni, hogy annyi szénát lehet enni, amennyi csak beléjük fér. De e mellett még mindig csipegettek a szénarácsból, főleg ivás után, amikor jobban kéznél, pontosabban szájnál volt a széna. Pár nap után teljesen áttértek a sarokba helyezett szénára. Már alig-alig látom őket a szénarács körül és nem is fogy belőle annyi széna, mint régen. De ettől még fent hagyom a rácsot, hogyha valamilyen oknál fogva mégsem lenne jó a széna a sarokban, akkor is tudjanak szénát enni. 

2 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy szenteltél ennek a témának egy külön bejegyzést, így már értem az elképzelést. :)
    Van benne igazság, de szerintem hátránya is van, pl. így könnyen lepisilik a szénát, és vagy nem fogják megenni, vagy ha megeszik, megbetegszenek tőle.
    Éppen ezért én egy olyan köztes megoldást találtam, amely úgy néz ki, hogy fent az emeleten a szénatartót dugig rakom szénával, és mikor valamennyit leettek belőle, fogom és kiborítom a "földszintre" a forgácsba. Ez azért jó, mert így nem tudnak összeveszni rajta, másrészt, ahogy te is írtad, elérik azokat a szálakat, amiket a szénatartó miatt eddig nem tudtak. Rögtön után is töltöm nekik a szénatartót, a forgácson megmaradt sárgás-barnás szálakat pedig kiszedem, és kidobom a kukába. Így nem kell azon aggódnom, amit itt fentebb hátrányként leírtam.
    Ami a gerincüket illeti, attól nem lesz semmi bajuk, ha nyújtózkodniuk, mozogniuk kell, két lábra kell állniuk, sőt szerintem kifejezetten serkentőleg hat rájuk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen!
      Én is azzal érveltem a doktornőnek, hogy pisis lesz a széna, azt pedig vagy nem eszik meg, vagy megbetegszenek tőle. Erre azt mondta, hogy csak eleinte fogják összepisili, aztán megszokják, hogy az evésre való. Könnyebb kezelni a rossz széna elfogyasztása miatt fellépő problémákat, mint a fogászati gondokat.
      Az alsó szinten a sarokban széna van a felső szinten pedig fent van a szénarács. Így mindenki elégedett lehet, és onnan eszik, ahonnan jól esik nekik. Egyszerre nem kapnak sok szénát a sarokba, így kevesebbet pisilnek össze.
      Köszönöm az ötletet, ami a széna elhelyezést illeti.
      Az, ha néha nyújtózkodik, két lábra áll, még nem gond. De, hogy állandóan úgy kell tartania a fejét, hogy szénát ehessen, az már kevésbé egészséges.

      Törlés