2013. február 21., csütörtök

Jó Tudni --> Finom széna, friss ivóvíz

A malacoknak a széna olyan, mint az embernek a kenyér. Akkor teszünk a legjobbat a malacunknak, ha a ketrec oldalára helyezzünk egy széna rácsot és abba tesszük a szénát. Így nem koszolódik el a ketrec aljában, nem lesz vizeletes és nem betegíti meg őket.

A nap 24 órájában legyen előttük széna, hogy akkor ehessenek belőle, amikor csak szeretnének. A széna fogyasztásától lesz jó az emésztésük a malacoknak. Én minden reggel telerakom a szénatartó rácsot, úgy hogy délutánig biztosan elegendő mennyiségű szénát tudjanak enni. Délután újra töltöm a szénarácsot, ha kifogyott, és teszek egy kicsit a szénagömbbe is, hogy legyen mivel játszani. 
Réti széna
Gyógynövényes széna
Ne lepődjünk meg, ha malac nem iszik túl sokat, mert nem nagy a vízigényük. De a melegebb napokon ők is többet isznak. Én mégis azt mondom, hogy legyen előttük mindig az itatóban víz, ha megszomjaznak tudjanak inni. Figyeljünk arra, hogy mindig tiszta legyen az itató. Én a műanyag önitatót javaslom, mert a tálba helyezett vizet könnyen bepiszkíthatják, vagy felboríthatják. Ezzel eláztatva az egész ketrecet.

Naponta kétszer cserélem a vizüket, akkor is ha nem ittak belőle túl sokat. A reggeli ébredésnél VitaFit c- vitamint is teszek bele. Picúrka ezt a vitaminos vizet nagyon szereti. Elég sokat meg is iszik belőle. Késő délután pedig Cebion cseppeket teszek a frissen cserélt vízbe. Úgy vettem észre ugyanis, hogy délután már kevesebbet isznak, akkor pedig elég a Cebion csepp. Ez is c-vitamin, de ezt humán patikában lehet beszerezni. Télen a vitamin pótlás miatt van szükség a c-vitamin cseppekre, és a hidegre való tekintettel cserélem csak kétszer a vizüket. Nyáron azonban sokkal jobban oda kell figyelni a vizükre, mert többet isznak a nagy melegben, ráadásul hamar fel is melegszik a vizük. Ilyenkor gyakrabban kb. két óránként cserélem a vizet az itatókban.

5 megjegyzés:

  1. Épp a minap írt valaki üzenetet, hogy nem iszik a 3,5 éves malaca 1 éve már, holott azelőtt használta az itatóját. Kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy te szerinted mi lehet az oka?

    Ilyen gyógynövényes szénát mi is vettünk, citromfű van benne és nagyon imádják, az illata legalábbis isteni. :)

    VálaszTörlés
  2. HÁt... túl sok ötletem nincs. Nálam Picúr iszik viszonylag sokat, legalábbis Gizmóhoz képest többet. Olyanról már hallottam, hogy nem iszik túl sokat egy malac, de olyanról még nem, hogy egy éve egyáltalán nem iszik.
    Az én tippjeim: lehet, hogy párás a levegő és nem szomjas a malac, el van dugulva az itató (bár ezt kétlem, hogy egy év alatt ne vette volna észre a gazdi), elegendő folyadékhoz jut a gyümölcsökből és zöldségekből, nem tud az itatóból inni, mert rosszul tette föl a gazdi és nem folyik belőle víz, talán már öreg a malacka és feljebb vagy lejeb kéne helyezni az itatót (túl magasan van az itató a malacka már nem képes olyan magasra emelni a fejét, esetlen túl alacsonyan és nem tudja a golyót nyalogatni az itató végén).
    Azt nem hiszem, hogy beteg lenne a malacka, mert egy év alatt már egyetlen korty víz nélkül elpusztult volna.
    Én első körben kézbe venném az itatót, a malackát az ölembe tenném és elé tartanám az itatót, hogy egyáltalán érdeklődik-e iránta. Ha semmi érdeklődés nincs, akkor bekenném az itató végét uborkával. Így már biztos vonzó lesz az itató, amit aztán megnyal, rájön, hogy ebből víz jön és talán rákap az ivásra.

    Te mire tippelsz, mi lehet a gond, ami miatt a malacka nem iszik? Mit tennél, hogy igyon a malacka.

    A gyógynövényes széna nálunk is nagyon kedvelt csemege lett. Most már nem csak ünnepekkor veszem meg nekik. Had egyék, ha ízlik nekik.

    VálaszTörlés
  3. Hát azért akadt egy pár ötleted. :) Elsőre az jutott eszembe, hogy talán megunta az itató használatát, vagy esetleg eldugulhatott. Én megpróbálnék egy másik itatóval vizet juttatni hozzá, de bevallom magam is furcsállom, hogy eddig ivott, most meg már nem.

    VálaszTörlés
  4. A gazdi mivel próbálkozott, hogy a malacka újra igyon? Orvost nem kérdezett a témával kapcsolatban?
    Azért, ha valamit meg tudsz a témával kapcsolatban, mondjuk, hogy újra iszik a malacka áruld el, hogy mi volt a gond és mi lett a megoldás. Kíváncsi vagyok elkezd-e újra inni a malacka és mivel veszi erre rá a gazdi.

    VálaszTörlés
  5. Nem kérdezett orvost, tőlem kérdezte, hogy elvigye-e. Mondtam neki, vigye el, ha nagyon nyugtalanítja a dolog. Nem tudom, azóta mi volt, de mindenképpen rá fogok kérdezni. Ha bármi fejlemény van, mindenképp írok neked. :)

    VálaszTörlés