2013. február 5., kedd

Jó Tudni --> Nálatok laknak-e állatok?

A tengerimalac szelíd kutyákkal, hullámos papagájokkal és más kalitkában tartott madarakkal baj nélkül társíthatóak. Nem ajánlott együtt tartani viszont macskával és patkánnyal. 
Más háziállatok társasága:
A tengerimalacok, ha valami gyanúsat észlelnek, uzsgyi, futnak be a rejtekhelyükre. A menekülési ösztön velük született viselkedésforma, bár a vadon élő tengerimalacok szükség esetén erős metszőfogaikkal is védekeznek.
(nimfa papagáj és tengerimalac barátság)

A szelídített és mára már kövérebb tengerimalac már nem használja metszőfogait védekezésre, csak táplálkozásra. Dél-Amerikában a mai napig úgy tartják hogy a tengerimalac sivítása a patkányokat távol tartja, bár ezt kutatás nem támasztja alá. 
(pitbull, macska, nyúl, tengerimalac barátság)
  • Tengerimalacot és patkányt ne tartsunk együtt. Még akkor sem ha szeretnénk tesztelni a riasztó hatást. 
  •  Általában a tengerimalac fél a kutyától, de egyes esetekben előfordulhat, hogy megszeretik egymást és békében együtt tudnak élni. 
  • A szoktatást kezdhetjük azzal, hogy oda visszük a kutyát a ketrechez, aztán ölben tartjuk a malacot és hagyjuk, hogy a kutya szaglásszon. Simogathatjuk egyszerre is a két állatot. Macskával is össze lehet barátkoztatni a malacokat, de figyelni kell rájuk, mert a macskából a gyors mozgás előcsalogathatja a ragadozó ösztönt. 
  • Görénnyel sem javasolt összebarátkoztatni malacunkat, mert belőle is előjöhet a ragadozóösztön. 
  • Kisebb papagájokkal, melyek kalitkában élnek nyugodtan tarthatjuk együtt. 
(macska és tengerimalac barátság)

Nálam a két tengerimalac mellett él még két nimfa papagáj. Ők jobbára kalitkában laknak, de napközben elég sokat vannak szabadon. Ilyenkor nem bántják a malacokat a papagájok. Szeretik elvinni a malacok szénáját, vagy a földön sétálgatás közben néha megállnak a papagájok és csak figyelik, hogy a két malac mit csinál. Arra azonban figyelni kell, hogy ne egyenek egymás tápjából és ne menjen be a papagáj a malacokhoz. Nem lenne szerencsés helyzet, ha a papagáj esetleg beszennyezné ürülékkel a malac lakhelyét, vagy rosszabb esetben a malacot. Nagy a fertőzésveszély ilyenkor. Egyébként békésen együtt tarthatóak, egymás mellett.
(malacka és macsek barátság)

(kutyus és malacka barátság)

5 megjegyzés:

  1. A barátnőm tengerimalaca többször lekergette az uszkárt az ágyról, ahová ki voltak engedve a sok nősténnyel. Lehetséges, hogy meg akarta védeni őket, pedig a kutya elég békés természetű, soha nem bántotta a malacokat. Bubuka mindig csattogtatta rá a fogát, és többször neki is ment Boginak, pedig alapvetően nem lehetett agresszívnek nevezni.

    VálaszTörlés
  2. Előjött az anyamalacból a védelmező anyatigris. Ez így helyes, védje is csak meg a többieket. Édes jelenet lehetett.

    Egyszer majd a távoli jövőben én is szeretnék kutyust. És megnyugtató tudni, hogy együtt tartható malacokkal. Bár, minden csak nevelés kérdése. Meg persze nem vadászkutyát kell venni, mert belőle biztos hozzák a malacok a vadászösztönt.

    VálaszTörlés
  3. Bubuka fiú malacka volt, de már rég meghalt, és Bogi a kutyus sem él már. Valóban jókat nevettem én is ezeken a jeleneteken. :D

    Igen, én is úgy hallottam, hogy tarthatók együtt, és én láttam olyan videót, ahol békésen élt egymással egy pitbull, egy cica, egy nyuszi meg egy tengerimalac. Majd megkeresem neked, ha érdekel. :)

    VálaszTörlés
  4. Teszek be videókat, lehet, hogy közöttünk van, amire te gondolsz.

    VálaszTörlés
  5. Igen, köztük van! A második videó az, de a többi is nagyon aranyos! :)

    VálaszTörlés