2013. október 21., hétfő

Hol romlott el? Hogyan tovább?

Jó lenne tudni, hogy romlott el Picúr és Lola összeszoktatása?! Akkor még minden oké volt, amikor csak ketten voltak a földön, az ismerkedés kezdetén. 
Annak idején Gizmó pillanatok alatt elfogadta Picúrt, a szerelem azóta is tart. Pár nap után már egy ketrecben lehettek. Picúr és Lili összeszoktatása szintén zökkenőmentesen alakult. 
Azt tudtam, legalábbis 99%-ban biztos voltam abban, hogy Gizmóval simán megy majd a lányok összeszoktatása. Picúr nyugodt alaptermészete miatt joggal gondoltam, hogy semmi gond nem lesz majd, vagy legalábbis kisebb veszekedések után eldől a rangsor és boldogan élnek majd együtt. 

Ehhez képest Picúr és Lola ki nem állhatják egymást. Vagy az a baj, hogy túl kicsi közöttük a korkülönbség (Lola novemberben lesz 2 éves), vagy az, hogy Lola nem akarja elfogadni, hogy Picúr felette áll a rangsorban. 
A kezdeti sikerek, örömök után most azt érezem, hogy kudarcot vallottam, el is vagyok keseredve. 
Már szeretném Lilikét áttenni Gizmóék ketrecébe, szeretném, ha egész nap együtt lehetnének legalább ők hárman. De nem szeretném, ha Lola egyedül maradna a ketrecében. 
A héten még minden nap azon leszek, hogy Picúr és Lola összeszokjon, megbarátkozzon egymással, ha ez nem megy, akkor nagy valószínűséggel Lolának új helyet kell találnom. Egyelőre más lehetőséget, alternatívát nem látok a helyzet megoldására. 

Közben pedig gondolkodom, hogy hol romlott el az összeszoktatás. Olyan jó lenne, ha végre megbékélne egymással Picúr és Lola.

Most Gizmó és Lola egy ketrecben vacsoráznak, Lili és Picúr  pedig a másikban. Estére mindenki visszakerül a saját társa mellé. 

8 megjegyzés:

  1. Hmm...én csak arra tudok gondolni, hogy Gizmón megy a vita! Vagy Lilin...de a Gizmós ügy nekem valószínűbbnek tűnik. Sajnos fogalmam sincs , mit tegyél, mert nekem nem volt hasonló gondom, a lányaim viszonylag könnyen szoktak össze... pedig úgy szeretnék tanácsot adni neked... Sok sikert, remélem egy malinak sem kell majd mennie! Ne add fel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is hasonló gondolatok járnak a fejemben. A vita több, mint valószínű, hogy Gizmón van. Viszont Lilire miért nem féltékeny Picúr? Ő is nőstény. Talán vele szemben a korkülönbség miatt nincs gond, hiszen ő még csak augusztusban lett egy éves. Talán úgy érzi Picúr, hogy tőle nem kell félnie, mert nem fogja elvenni a párját. De annyira jó lenne, ha végre Lolát is elfogadná, vagy legalább ne bántsa. Bánom is én, ha egy darabig még nem esznek együtt, nem szénáznak együtt. Csak ne bántsák egymást, olyan rossz nézni, hogy bunyóznak.
      Ha a helyzet továbbra sem akar javulni, attól tartok Lolának mennie kell, ezt viszont nagyon nem szeretném.

      Törlés
  2. Sikerült végig olvasnom a számomra elmaradt bejegyzéseket, és én arra tippelek, hogy túl kevés a korkülönbség Lola és Picur között. Picur félti a rangsorbeli helyét Lolától, talán Lola is érzi hogy akár át is vehetné Picur helyét. Minden bizonnyal nem Gizmón vitatkoznak, ez fordítva szokott lenni, a hímek versengenek a nőstényekért. Ezért nem szabad ugye két vagy több hímet nőstények társaságában tartani. Külön-külön, azaz kettesével azért működhetett valamennyire a rangsor Picur és Lola között, mert nem volt jelen fölé, ill. alárendelt malac.

    Nálunk is hasonló volt a helyzet, amikor Fahéj idekerült, és hiába fiatalabb 1-1,5 évvel Pamacsnál, hiába rendelte rögtön alá magát neki, Pamacsnak muszáj volt megmutatnia, hogy ő a főnök, mert veszélyesnek érezte Fahéjt a pozíciójára nézve.

    Olyan is létezik, hogy két tengerimalac nem kedveli egymást, ahogy az emberek se kedvelnek mindenkit. Ez malacfüggő, és ennyi idő alatt ez még nem derülhet ki, úgyhogy én mindenképpen próbálkoznék tovább. Szerintem mindent jól csinálsz, ebbe hiba nincsen, a többit meg majd a lánykák alakítják.

    További sok sikert és kitartást kívánok Nektek!

    Puszilom a malackákat és Téged is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a korkülönbségre tudok én is gondolni, hiszen Lilit nem bántja Picúr, csak Lolát. Újra olvastam a bejegyzéseidet, ahol Fahéjt összeszoktatod a többiekkel. Az volt a benyomásom, hogy Pamacs sem szereti Fahéjt, ahogy Picúr sem Lolát. Aztán mégis sikerült őket összeszoktatnod.
      Én viszont azt hiszem Picúr sosem fogja szeretni Lolát. Lola egész nap a ketrec sarkában, összegömbölyödve néz körbe. Ha lesz egy kis időm megpróbálom összefoglalni az elmúlt napok eseményeit.

      Törlés
  3. Nálunk azért jelentősebb a korkülönbség, és azt se felejtsük el, hogy Fahéj egész pici korától kezdve lett szoktatva. Nem mondom, hogy Pamacs odavan Fahéjért, de csakis Fahéjnak köszönhető a béke. Ő nagyon nyugis, szelíd, Pamacs kis idegbeteg, félős, úgyhogy szerencsére ez az ellentét nálunk jól működik. Picur és Lola természete milyen? Van ennyire éles ellentét? Egyébként igen, a kis korkülönbség lesz a ludas valószínűleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Picúr: határozott, erős, vezető egyéniség. Ő az aki pontosan jelzi, hogy itt a reggeli vagy a vacsora ideje és nem tűr ellenvetést, azonnal kell neki az étel, mert különben felborítja a tápos tálat, leszedi a szénatartó rácsot, rágja a rácsot. Még Gizmóval is szembeszáll, elveszi az alvóhelyet mindenkitől. Ugyanakkor az emberekkel szemben kissé félénk, bárki nem simogathatja meg, ha ő nem akarja.

      Lola: az emberektől fél, a simogatást nem sokáig tűri. Lilivel szemben játssza a főnököt, kissé durva vele. Akár csak Picúr, ő is kitúrja a másik malacot a helyéről. Ő is főnök akar lenni és nem adja meg magát könnyen. Ha valami nem tetszik neki, akkor harap. Tudom, mert nem egyszer megharapott, amikor kivettem a helyéről, mert ő éppen nem akart kézben lenni. Lili szerencsére hamar elfogadta, hogy Lola a főnök. Gizmóval szemben, lévén, hogy fiú-lány páros megadta magát, nem volt veszekedés, verekedés. Picúr viszont ugyanúgy főnök akar lenni, mint Lola. Nem tudnak megegyezni, hogy ki legyen a lányok között a főnök.
      Lolát még kevésbé ismerem, bár már egyre jobban megmutatkozik a személyisége.

      Próbáltam érthetően fogalmazni. Bízom benne, hogy sikerült is.

      Törlés
  4. Igen, sikerült, mindent értek!
    Picur akkor nem fogja annyiban hagyni, nem fogja átadni Lolának a vezetést, ez 99%. Szóval Lola vagy elfogadja ezt, vagy tényleg nem lesz egyetértés. Próbáltad esetleg fordítva összerakni őket? Tehát Picurt Lilivel, Gizmót Lolával, huzamosabb ideig? Talán Gizmó lehet ennek az egésznek a kulcsa, ő rendet tudna tenni a két leányzó között. Láttam már erre példát, de az a fiú malacka nagyon határozott egyéniség volt. Még a kutyát is lezavarta az ágyról, hogy védje a lányokat. Még régebben meséltem neked róla, ha emlékszel, a legendás Bubu malackáról. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt olyan felállás, még az ismerkedés első fázisánál, hogy Picúr Lilivel, Gizmó pedig Lolával volt együtt a földön egy elkerített részen. Így nem volt verekedés, veszekedés, rivalizálás.
      Igen, emlékszem a malackás történetre.

      Az összeszoktatásra viszont már nem fog sor kerülni, mert az élet úgy hozta, hogy a ma estét Lola már az új gazdinál tölti. Erről írtam is egy bejegyzést.

      Törlés