2012. november 19., hétfő

Jó Tudni --> Miért éppen tengerimalacot?

A gyerekek nagy része a tengerimalacot tartja a kedvenc állatának, és az etológusok is így vélik.
Mivel ilyen népszerűek ezek az állatok, elég sok információval rendelkezünk, ám sajnos ezek pontatlan információk.

Igazi társ a gyerekeknek?
  • A gyerekek szeretik ezeket az állatokat, mert: békések, lehet őket simogatni, türelmesek, és nem félnek az embertől. 
  • Élvezik ezek az állatok is, ha simogatják, fésülik vagy megdögönyözik őket. 
  • Ezeket az állatokat könnyű tartani, viszonylag nagy ketrecben kell tartani és naponta pár órára szabadon kell engedni szaladgálni. A ketrecben legyenek alagutak, bújók, rágcsálni való dolgok. 
  • Sokan úgy véli, hogy ezek az állatok unalmasak, buták, de aki megismeri őket, máshogy vélekedik. 
  • A tengerimalacot nehéz szobatisztává tenni a nagyon gyors anyagcseréje miatt, de nem lehetetlen. De nem lehetetlen szobatisztaságra szoktatni. Csupán nagy türelemre, odafigyelésre, és következetességre van szükség. Nekem 90%-ban sikerült szobatisztaságra szoktatni a malacaimat. (Egyszer írok majd róla egy külön bejegyzést.)
  • Mielőtt malacot vinnénk haza, nézzünk utána, hogy nem allergiás-e valaki a tengerimalac szőrzetére.  
Jó tanács: Mire van szüksége a tengerimalacnak?
  • Ezeket az állatok társas lények, ezért leginkább egy fajtásra van szükségük. 
  • A kertben vagy a szobában minden nap engedjük egy kicsit sétálni, így kielégítjük mozgásigényüket. 
  • Ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben, ha néha kicsit szellőztetünk. (De ne legyen huzat.)
  • Metszőfogaik folyamatosan nő, melyet koptatniuk kell, ezért mindig legyen előttük széna. 
  • Tegyünk a ketrecébe egy kis kuckót, fedezéket, amelybe visszavonulhat és biztonságban érezheti magát. 
  • A tengerimalac szaglása nagyon jó, a kolónia szagát megismerik. Hallásuk viszont nem olyan kifinomult. Felismerik a gazdi lépteit. 
A gondolatok, írások nagy része egy könyvből származik. Tudom, hogy nem helyes amit teszek, (nem kértem engedélyt a könyv írójától, hogy felhasználhassam az írását. De annyira jó, amit írt, hogy úgy érzem muszáj megosztanom másokkal is a szerzett információkat.) Igyekszem saját gondolatokat is belevinni egyes bejegyzésekbe. Remélem, hogy nem lesz belőle baj. 

2 megjegyzés:

  1. Igen, nekem is az a bajom, hogy sajnos nagyon sok hozzá nem értő ember van - még az orvosok között is! Tetszett a leírás, de egy-két dologgal nem értek egyet, illetve kiegészíteném. 1. a tengerimalac igénytelen állat: ugyan az ingerszegény környezetben is elvan, de sokkal jobb a kedélyállapota, ha nem kell unatkoznia. 2. nem lehet szobatisztaságra szoktatni: hallottam olyan esetekről, ahol sikerült. 3. mindig legyen a ketrecében valami rágcsálnivaló: ez a rágcsálnivaló a széna, ez legyen mindig előtte. :) 4. főleg szaglással tájékozódnak: ami igaz, mert a látásuk annyira nem jó, viszont a hallásuk még kiválóbb, és ezt is fontos megemlíteni.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az észrevételeidet. Ki fogom pótolni a bejegyzést, az általad említettekkel.
    A 2. ponttal én sem tudok teljesen egyet érteni. Nekem sikerült a malackáimat szobatisztává tenni. De ehhez nagyon sok munka, türelem és kitartás kell. Ráadásul sosem lesz tökéletes a végeredmény. Még mind a mai napig van, hogy nem az alom tálcába végzik a kis dolgaikat. A nagyokat meg főleg. Az oda megy, ahol éppen éri őket az inger. A kis dolog viszont a forgácsba megy jobbára, még akkor is, ha kint sétálgatnak a földön. De sok más ismerősömnek egyáltalán nem ment a szobatisztaságra szoktatás.

    VálaszTörlés