2012. november 8., csütörtök

Variációk alvásra

Olyan békésen szoktak szundikálni. Ha a helyükön vannak, akkor általában Picúr a házikóban alszik, Gizmó pedig az alomtálcában. De, ha a földön vannak, akkor több alvópóz is létezik. 

Mikor Picúrkának megsérült a tappancsa, olyan pózban kellett tartania a lábát, hogy ne legyen rajta a testsúlya. Végül így aludt el a legtöbbször. Volt mellette takaró (fehér, narancssárga, kékes), azért, hogy ha túl kemény a föld, akkor ezekre le tudjon feküdni és mégis csak puhább fekhelye van. De volt, hogy máshol érte utol az álommanó és nem a takarón aludt el. 

Általában ebben a pózban alszik el, így a legkényelmesebb számára a szundikálás. Ha valaki bejön a szobába, vagy valamitől megijed, akkor ott a malac szállító box és gyorsan be tud szaladni és folytathatja ott az alvást.  
Picúr harmadik leggyakoribb alvópóza igen ritka. Mivel elég félénk malacka, nem nagyon szokott szabad, nyílt terepen aludni. Inkább elbújik a házikóba, vagy a fa alagútban alszik. De mindig van a közelében valami, ami alá be lehet bújni, ha veszélyt érez. Néha viszont annyira elfárad a nagy szaladgálásban, hogy olyankor már mindegy neki, hogy hol alszik el. 

Gizmó, csak azóta alszik ilyen széttett lábakkal, mióta túl van az ivartalanítási műtéten. Előtte sosem láttam így aludni. Akkor általában csak egy- egy lábacskája volt, ami nem a teste alatt volt, hanem kinyújtva. Jobbára az első mancsait szokta kinyújtani, vagy összegömbölyödve szundikál. 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon édesek. :) Én is bírom a malackák különféle alvópózait. Már volt róla bejegyzés a blogon, de azóta találtam még egy-két képet, amivel majd kibővítem.
    http://mutumalac.blogger.hu/2011/06/20/ennivalo-labikok-avagy-igy-pihennek-a-malacok

    VálaszTörlés